maandag 10 november 2008

Kleurmengsels en body stains

Kleurmengsels en body stains worden steeds meer gevraagd. In deze tijden willen mensen graag een eigen stempel drukken op wat ze maken en die producten laten dat toe.
Om zelf glazuren aan te maken werkt men normaal gezien altijd met kleurende oxides om het basisrecept een eigen tint te geven. Blauw verkrijgt men met cobalt, groenig met koper, paars en bruin met mangaan, geel en bruin met ijzer... Het pallet is wel redelijk beperkt. Om tegemoet te komen aan de noden heeft de keramische industrie body stains en kleurmengsels samengesteld. Dat zijn mengsels van kleurende oxides met glasvormers die een bepaalde kleur worden, indien toegevoegd aan een transparant glazuur.
Maar de creƫrende mens zou niet tot vernieuwende resultaten komen indien hij niet zou gaan experimenteren en dus werden de kleurmengsels gespoten op ongebakken klei, geschilderd op biscuit, vermengd met engobe en zelfs door verse klei gekneed.
Ondertussen heeft de keramische industrie ook niet stil gezeten en kregen de body stains en de kleurmengsels een steeds fijnere korrelgrootte. Het vermengen van het kleurende element met de dragende massa, zijnde klei, kleipoeder, slib, glazuurpoeder..., verloopt nu zeer goed.
In gebruik is er weinig verschil tussen wat op de markt wordt gebracht als body stain of als kleurmengsel, de resultaten zijn zeer goed.
Ook de baktemperaturen liggen goed, het is nu niet langer moeilijk om een mooi dekkend rood of of geel te maken op hogere temperatuur. Je kan je steengoedglazuur de kleur geven die je wil.
Al deze kleuren zijn ook onderling mengbaar. Het is nu een kleintje om de exacte eigenste versie van je appelblauwzeegroen te ontwikkelen, op voorwaarde dat je een nauwkeurig weegschaaltje ter beschikking hebt en een notaboekje om je magische recept te noteren, zodat het later reproduceerbaar blijft.