vrijdag 26 september 2008

Draaiklei

Wanneer is klei draaiklei? En is ze dan ook alleen geschikt om te draaien?

Wat maakt dat klei geschikt is om te draaien, kan eventueel heel persoonlijk zijn en afhankelijk van je eigen ervaring, maar algemeen gezien en zeker van toepassing voor een beginnend draaier, kies je best klei geheel zonder toevoeging van chamotte of enkel met poederchamotte (0.2 mm) of zilverzand. Die toevoegingen maken je klei magerder, bestendiger tegen barsten en scheuren, wat belangrijk kan zijn bij het draaiwerk dat later afgewerkt zal worden met een raku-stook.

Kleinere werkjes kunnen ook geboetseerd worden met draaiklei.

De vettere kleisoorten lenen zich tot het zelf maken van terra sigillata.



Meestal hang je initieel vast aan de kleisoort waarmee je leert draaien, maar het loont zeker de moeite eens een ander merk, kleur of soort uit te proberen, je ontdekt er vaak nieuwe vaardigheden mee.



BESCHIKBAAR IN DK:


1.Aardewerk

Deze kleisoorten zijn beschikbaar in wit, geel/roodbakkend, rood en bruin/zwartbakkend. Hun baktemperaturen liggen onder de 1200°C.

2.Steengoed

FUCHS

Duitse witte klei, zeer aangenaam om te draaien en zeer gunstige verhouding prijs/kwaliteit! Maximale baktemperatuur 1280°C.

CT 208

Witte Westerwaldklei, Duitse origine. Geen chamotte.

Plastische kleisoort, kan eventueel moeilijker werken bij het sluiten van bolvormen.
Maximale baktemperatuur tot 1300°C.


DFS

Belgisch fabrikaat op basis van Duitse Westerwaldklei. Poederchamotte.

Plastisch. Witbakkend, maximaal tot 1280°C.


DFS30

Belgisch mengsel, zie DFS. 30% zilverzand, van toepassing voor grotere vormen en raku. Witbakkend, maximale temperatuur 1250°C.


RDS

Belgisch fabrikaat. Klei gedolven in een Waalse groeve, in Sint Aubin. Bakt rozig op aardewerktemperatuur, hoger wordt hij gelig. Maximaal op 1260°C.
Poederchamotte.


MRH

Roodbakkende steengoedklei, tot 1250°C en soms zelfs nog iets meer. Aangenaam om mee te werken. Belgische oorsprong.
Poederchamotte.


AGS

Klei van Belgisch fabrikaat. Witte klei is vermengd met steenkoolgruis. Na biscuitbak is hij lichtgrijs, naar zijn maximale temperatuur, 1250°C, kleurt hij warm bruin-grijs.
Poederchamotte.


MJ original

Roux de Treigny. Zeer aangename Franse draaiklei! Heel stabiel bij het optrekken. Heeft wel vooraf een stevige kneedbeurt nodig, meer nog dan andere soorten.
Verdraagt temperaturen tot 1320°C, ook geschikt voor de houtoven.


GRM05

Grès de Moutiers. Franse draaiklei, zeer plastisch. Mag tot 1280°C gestookt worden. Kleurt oker in oxidatie, warmbruin in reductie. Maximaal 1280°C.
Chamotte tot 0.5 mm, welke toch bijna niet voelbaar is bij het draaien.


GA02

Grès Aragon. Franse mengeling op basis van Spaanse kleisoort. Mooi kleurenpallet, verschillende roodtinten in oxidatie en reductie. In de houtoven kleurt hij heel warm en gevarieerd naargelang de gradatie van reductie. Er liggen stalen in DK.
Haalt 1320°C, zo goed als zonder vervormen.
Chamotte tot 0.2 mm.


GC

Grès Cagnat. Nieuwigheid van Solargil. Mengsel van Saint Amant klei met de MJ original. Zeer geschikt om ijzerblauwe glazuren op aan te brengen.
Goudbruin in oxidatie, grijsrood in reductie, tot 1300°C.


CS

Colorado Stone. Kleurt van oranje naar baksteenrood. Maximaal 1240°C.

Papier- & vlasklei

PAPIER-& VLASKLEI
Mengsel van klei, cellulose- en vlasvezels. Zeer aangenaam om te verwerken. Reeds sterk in ongebakken toestand, ook al na lage biscuitbrand, op 950°C. Laat ingewikkelde vormen toe en het verder werken aan een stuk dat reeds wat droger is.

Er zijn 2 soorten beschikbaar:
Wit steengoed, 10% chamotte 0.18 tot 0.60 mm, 1100°-1280°C.
Porselein, 1220°-1280°C.
Merk: Scarva

Voor mensen die het niet meteen zien zitten met porselein aan de slag te gaan is dit een zeer interessant alternatief.
Na bakken zie je niks meer van de vezels, m.a.w. je resultaat is een licht werkje in porselein of steengoedklei, naargelang je keuze.