woensdag 27 januari 2010

Magic water.

Klei aan elkaar zetten, het blijft een moeilijk iets en de naad is meestal een kritiek punt bij de (hoog)bak.
Inkrassen? Ja, maar bij klei met veel chamotte kunnen er daar net kleine luchtkamertjes ontstaan die niet opgevuld geraken en zich bij het krimpen terug gaan wreken.
Slib? Ja, maar je moet dan ook best de chamotte uit je kleipoeder halen of je kan net hetzelfde probleem hebben. Bovendien is is alles daar dan plaatselijk veel natter dan de rest van je werk. Afdekken, traag laten drogen en eventuele barstjes herstellen.
Iedereen kent de problemen.

Een klant bracht mij eens een recept mee van Magic Water. Wat toevoegingen aan het water en hopla, alleen dat water zou de verbinding van kleidelen verzekeren. Ik ben in volle testfase. Maar heb het uiteraard ook voorgelegd aan mijn cursisten bij de draaicursus. Het kleeft zeer goed, zonder krassen.

Ik heb het recept aan Google gevraagd en verkreeg ongeveer hetzelfde ook met getuigenissen van enthousiaste gebruikers.
Ondertussen heeft een ijverige cursist het ook op Franse sites terug gevonden.

De hoeveelheden:
1 liter water
2.4 g waterglas ofte natriumsilicaat
0.8 g soda ofte natriumcarbonaat

Ze zijn omgerekend uit het Amerikaanse eenheidsstelsel en lijken niet echt zo kritisch te zijn.

Magie? Chemie? Wat maakt het uit, als het maar allemaal goed blijft zitten!

1 opmerking:

open atelier tielt zei

In het tijdschrift'KLEI' van juli 2009 stond ook een recept van een kleefstof of garneermiddel. te gebruiken bij gegoten werk
0.5 magnesiumsulfaat (apotheek) 25cc water en 100cc gietklei. Een kleine hoeveelheid korrels magnesiumsulfaat (of keukenzout) goed oplossen in een bodempje water. Daar voegen we viermaal zoveel gietklei aan toe. Na opnieuw roeren ontstaat een smeuïge neutrale pap waar je vervolgens de delen oppervlakkig in dipt. Voor grote segmenten kun je soms beter de garneerstof eerst vlak op een glasplaat uitstrijken en daar in dippen. De delen behoren ongeveer dezelfde vochtigheidsgraad te hebben, tot leerhard. Met gevoel trefzeker aan elkaar zetten zonder daarna nog veel te schuiven. Dan met een vochtig sponsje of borsteltje het overtollige wegnemen.
Ik heb het nog niet geprobeerd maar het klinkt veelbelovend
Trui